Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anadolu Kartalı-2025 Tatbikatı’nda Bir İlk: İHA’lar Bombardıman Rolünde Kullanıldı

Konya’da konuşlu 3’üncü Ana

Konya’da konuşlu 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen ve dünyanın sayılı taktik eğitim merkezlerinden biri olan Uluslararası Anadolu Kartalı-2025 Eğitimi Tatbikatı devam ediyor. Bu yılki tatbikatta, Türk savunma sanayisinin geliştirdiği insansız hava araçları (İHA) ilk kez doğrudan bombardıman görevinde kullanıldı.

Yedi Ülke Fiilen Katıldı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2001 yılından bu yana Konya’da düzenlediği tatbikata bu yıl Türkiye ev sahipliği yaptı. Tatbikatta ABD, Azerbaycan, Katar, Macaristan, Suudi Arabistan, Ürdün ve NATO AWACS unsurları fiilen yer alırken; Bulgaristan, Brezilya, Malezya, Mali ve Nijerya gözlemci olarak katıldı. Türkiye tatbikata F-16, KC-135R, E-7T HİK, ANKA-S, Akıncı İHA, F-4E/2020 ve CN-235 uçaklarıyla katıldı. Deniz Kuvvetleri de 3 fırkateynle destek verdi.

300×400 Kilometrelik Gerçekçi Hava Sahası

Tuz Gölü ve çevresini kapsayan 300×400 kilometrekarelik alanda yapılan tatbikat, pilotların ve hava savunma unsurlarının gerçeğe yakın senaryolarda eğitim seviyesini artırmayı hedefliyor. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, Avrupa’daki tek taktik eğitim merkezi olma özelliği taşıyor.

Tümgeneral Kuş: İnsansız ve İnsanlı Sistemler Birlikte Görev Yaptı

Tatbikata ilişkin bilgi veren 3’üncü Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Mete Kuş, bu yıl ilk defa insansız hava araçlarının doğrudan bombardıman görevinde yer aldığını belirtti. Kuş, “Konvansiyonel harekat kapsamında ilk kez sadece İHA’lar bombardıman görevine çıktı. İnsanlı savaş uçakları da bu İHA’lara koruma ve eskortluk yaptı. Bu senaryo, insanlı ve insansız sistem entegrasyonunun en ileri örneklerinden biridir” dedi.

Seyir Füzesi Tehdit Senaryosu Denendi

Tatbikatta, kırmızı kuvvet rolündeki unsurlar tarafından atıldığı varsayılan çok sayıda seyir füzesi tehdidine karşı, mavi kuvvetlerin önleme ve imha harekatı da icra edildi. Bu senaryo, modern savaş ortamlarında asimetrik füze saldırılarına karşı refleks kabiliyetlerini test etti.

54 Dönem, 27 Bin Sorti

Kuruluşundan bu yana 16 farklı ülkenin katılımıyla 54 dönemde icra edilen Anadolu Kartalı Eğitimi’nde toplam 27 bin sorti uçuş gerçekleştirildi. Tatbikat bu yıl 4 Temmuz’da sona erecek.